Werken aan de eigen ontwikkeling en groeimindset Verslag Mobility Mentoring® Congres 2019

Als je aan de slag gaat met Mobility Mentoring®, is het belangrijk dat je zelf ook een groeimindset hebt. Daarmee kun je de Mobility Mentoring®-aanpak optimaal inzetten en mensen met financiële en sociale problemen beter ondersteunen. Op donderdag 31 oktober in het Akoesticum in Ede werkten zo’n honderd leden van het Nederlandse Mobility Mentoring® Netwerk daarom aan hun persoonlijke ontwikkeling in verschillende workshops, presentaties en sessies.

“Investeren in de eigen ontwikkeling en groeimindset is cruciaal bij Mobility Mentoring®”, opent dagvoorzitter Helga Koper van Platform31 jaarlijkse Mobility Mentoring® congres. “Een gezonde mentor geeft namelijk betere ondersteuning. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere EMPath. Daarom gaan we dit congres volop werken aan de persoonlijke ontwikkeling en vaardigheden.”

Mary Coleman steekt vervolgens de aanwezigen een hart onder de riem bij het leerproces. “Als je met mensen werkt, is er geen perfectie”, zegt de EMPath Senior Vice President en Chief Operating Officer in een videoboodschap. “Wel kun je inzetten op continue verbetering. Daarom is een groeimindset ook belangrijk als organisatie en professional. Zo leren we zelf struikelblokken omzetten in mogelijkheden, werken we aan ons probleemoplossend vermogen en kunnen we mensen nog beter helpen. Als professional ben je dus zelf ook een voorbeeld. Probeer daarom de onvoorwaardelijke positieve benadering die bij Mobility Mentoring® centraal staat bij jezelf en je collega’s te hanteren.”

Proberen lukt altijd

Tijdens de plenaire en zeer levendige workshop van het Instituut voor Faalkunde benadrukt Remko van der Drift dat het helemaal niet erg is om te falen. “Je haalt het allerbeste uit jezelf door te falen”, zegt hij. “Want daarvan leer je. Falen is natuurlijk lastig en helemaal niet leuk. Je moet compassie hebben voor jezelf en anderen als dingen mislukken. Probeer daarom minder te oordelen. Bedenk liever wanneer en waarom iets misging.” Van der Drift maakt ook een onderscheid tussen een vaste mindset en een groeimindset en moedigt de aanwezigen aan vooral te denken in termen van ‘proberen’ in plaats van ‘presteren’. “Want proberen lukt namelijk altijd.”

Dat proberen vruchten afwerpt, wordt duidelijk zichtbaar in Zaanstad. De gemeente gebruikt de aanpak van Mobility Mentoring® bij hun programma Get a Grip voor de begeleiding van jongeren, om zo intergenerationele armoede aan te pakken. “Mobility Mentoring® vergt een andere denkwijze, want je stelt de leefwereld van de jongeren centraal”, vertelt Songül Mutluer tijdens de plenaire opening. Dat vraagt volgens de wethouder om lef, durf en ruimte. “De protocollen en regels zijn dus niet meer leidend. Samen moet je op ontdekkingstocht om mogelijkheden te onderzoeken en de oorzaken van geldproblemen aan te pakken. Zo is het ons met Straathoekwerk gelukt om alvast twaalf jongeren op het juiste pad te krijgen.”

Waardevolle inzichten

Na de plenaire opening brachten de aanwezige professionals en projectleiders zelf het falen en het leren in de praktijk . Zo waren er workshops intervisie en een workshop over welke bronnen bijdragen aan veerkracht – dat zijn de eigen persoonskenmerken en competenties, de sociale omgeving én de maatschappelijke context, zoals de aanwezige zorg- en welzijnsvoorzieningen. Helga Koper gaf tips voor politiek-bestuurlijke sensitiviteit. “Want het is best ingewikkeld om de integrale aanpak van Mobility Mentoring® te verantwoorden en uit te leggen binnen het politiek-bestuurlijke spel. Het is geen ‘projectje’, maar een programma en beweging met een lange adem. Daarvoor moet je je bestuurder meekrijgen.” Koen van der Voorn (Inspectie SZW) en Maite Gadellaa (Platform31) vertelden welke gedragstechnieken je kunt inzetten voor een effectieve (schriftelijke) communicatie. “Want vaak begrijpen mensen de informatie die ze ontvangen van de diverse overheidsinstanties niet. En dat leidt tot nieuwe problemen”, aldus Gadellaa. Daarnaast praatten Tamara van Berkum en Susan van Klaveren (Platform31) met leden over de implementatie van Mobility Mentoring® in de praktijk. “Vaak blijkt het loslaten van de oude denk- en werkwijzen lastig. Het vraagt om een cultuurverandering en andere werkprocessen. Wel kunnen intervisiebijeenkomsten daarbij helpen. Zo kunnen medewerkers elkaar scherp houden op de nieuwe werkwijze en elkaar helpen met tips en suggesties.”

Verdwalen en informatie achterhalen

Een dip na de lunch is goed vermeden dankzij de krachtige en bewondering oogstende voorstelling van de Kamer van Kookhandel. In een mix van comedy, spoken word en theater laat Be Romy zien hoe hij zelf de schuldhulpverlening heeft ervaren en hoe makkelijk het is om te verdwalen in een land waar alles goed geregeld lijkt. Na afloop adviseert de theatermaker om écht oog te hebben voor degene die voor je staat. “Begrijp dat ik niet drie maanden kan wachten op een uitkering omdat mijn betaalachterstand dan gewoon verder oploopt. En leg directe lijntjes in je eigen organisatie; waarom moet ik drie keer dezelfde papieren komen afleveren en daardoor nóg langer wachten?”

In de tweede workshopronde is er opnieuw plek voor het belang van begrijpelijke taal – zeker voor mensen die laaggeletterd zijn. Anja Bijl (Stichting Lezen & Schrijven) en Tamarah Collij (Platform31) laten daarbij zien hoe en op welk moment je kunt achterhalen of iemand laaggeletterd is als je de instrumenten van Mobility Mentoring® gebruikt. Ondertussen worden verderop de eerste resultaten gedeeld van de pilot in Alphen aan den Rijn. De eindresultaten worden in december gepubliceerd in een factsheet. En de Droomfabriek vertelt over het succes en de werking van hun pilot Droommoeders. En in een zaal daarnaast leren deelnemers van Maryvonne Verkerke van de Mindfulnessschool hoe mindfulness, stressreductieprogramma’s of aandachtstrainingen helpen bij het omgaan met en reductie van stress.

Poen, poen, poen

Als kersje op de taart wordt de inspirerende congresdag muzikaal afgesloten door pianist Bert van den Brink. Nog voordat hij zijn geldmedley met Wim Sonneveld’s Poen, poen, poen en ABBA-klassieker Money, money, money laat horen, presenteert Tamara van Berkum (Platform31) de nieuwe Brug naar Zelfredzaamheid® en het nieuwe Doel-Actieplan. “Op basis van de feedback hebben we minder tekst gebruikt, gebruiken we duidelijker beschrijvingen en meer positieve woorden. Het taalniveau is nu A2 en dat is ook geschikt voor laaggeletterden. ‘Familiestabiliteit’ heet nu bijvoorbeeld gewoon ‘thuis’. Woorden met negatieve klank, zoals ‘belemmering’, hebben we eruit gehaald.” De nieuwe Brug naar Zelfredzaamheid® en het nieuwe Doel-Actieplan zijn voor leden beschikbaar op de website van Mobility Mentoring®. “Ga hiermee aan de slag”, moedigt Van Berkum aan. “En als je feedback hebt: laat het zeker weten. Want als Mobility Mentoring® Netwerk blijven wij ook verder leren.”


Bekijk de presentaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*