Studiereis Boston dag 2: waardevolle ervaringen van mentoren

Op de tweede dag van de studiereis naar Boston ontmoetten de Nederlandse leden collega-mentoren in Boston. In de ochtend bezochten we de organisatie Horizons for homeless children, een dagopvang en pre-school voor kinderen van ouders die in ‘shelters’ wonen. Zij investeren daar niet alleen in de ontwikkeling van de kinderen maar begeleiden daarnaast de ouders bij het bereiken van hun doelen met behulp van Mobility Mentoring®. ’s Middags bezochten we één van de opvanghuizen van EMPath, voor moeders en hun kinderen. Mentoren van EMPath deelden hun ervaringen met hun Mobility Mentoring® programma’s in de afgelopen jaren. Welke ervaringen waren het meest waardevol voor onze leden in Nederland?

  1. Wij zijn de cheerleaders! Niet alleen van de deelnemers maar ook van onze medewerkers. Je kunt anderen alleen goed helpen als je ook goed voor jezelf en voor je collega’s zorgt (self care).
  2. Vier elke behaalde stap! Hoe klein ook. Blijf positief en zorg dat deelnemers focus houden op de doelen, ook als ze een crisis hebben (a light house approach). Laat ze continu hun vooruitgang zien en deel de successen met elkaar en met andere deelnemers actief door mensen in het zonnetje te zetten.
  3. Investeer vooral in de relatie en de gesprekken met de ouders, bijvoorbeeld ook over hun kinderen. En zorg voor een ‘full family approach’. Dan kom je er vaak vanzelf achter waar de deelnemers staan op alle pijlers en wat hun doelen zijn. Maar ook waar hun gemeenschappelijke doelen liggen, waar hun kracht ligt en welke impact hun keuzes hebben op het hele gezin.
  4. De Brug naar Zelfredzaamheid® is een snapshot van waar de deelnemers op dat moment staan in hun leven en waar zij naartoe willen. Laat continu zien waar ze stappen maken en geef altijd een positieve draai aan wat ze vertellen. Geen kinderopvang? Maar dus wel een goede relatie met de moeder die af en toe oppast! Zorg dat je continue bezig bent met een onvoorwaardelijke positieve benadering als grondhouding, want dát zorgt voor het opbouwen van de benodigde (growth) mindset.
  5. Als deelnemers uitvallen, laat dan weten dat je er nog steeds voor ze bent en dat je om ze geeft. Hoe gaat het met je? Misschien is het nu niet de goede tijd voor je, maar ik geloof dat je het kunt en ik ben er voor je als je het weer wilt proberen. Blijf (onvoorwaardelijk) positief en toegankelijk!

Deze week bezoeken 25 leden van 11 verschillende organisaties het Mobility Mentoring® congres in Boston. Zij krijgen daar niet alleen de laatste wetenschappelijke inzichten en strategieën voor de aanpak van armoede en schulden, maar EMPath verzorgt ook een aanvullend programma. Een mooie kans om samen meer te leren, van EMPath en van elkaar, en zo te zorgen voor een optimale doorontwikkeling van het Mobility Mentoring® netwerk en de aanpak in Nederland, maar ook om inspiratie en kennis op te doen op het gebied van jeugd, gezondheid en andere sociale issues. De komende dagen delen we graag de belangrijkste inzichten, ervaringen en lessen.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*