Panelgesprek resultaten onderzoek Mobility Mentoring®

Tijdens dit panelgesprek vertelden de betrokkenen vanuit verschillende perspectieven over het onderzoek naar Mobility Mentoring® in Alphen aan den Rijn. Wethouder Han de Jager benadrukt de bestuurlijke visie en projectleider Mieke Martens vertelt meer over de implementatie van de aanpak binnen de gemeente. Samen met praktijkprofessional Debbie Stoof bespreken we de impact bij deelnemers én professionals en onderzoeker Susanne Tonnon van de Hogeschool Utrecht vertelt meer over de resultaten en het onderzoeksproces.

Gespreksleider: Fenneke van der Aa (Platform31)

Luister hier het hele panelgesprek of bekijk de hoogtepunten. Of lees hieronder vast de meest opvallende uitspraken:

“We hebben vrij veel tegelijk opgepakt en nauwelijks kunnen oefenen. Dat was veel voor onze medewerkers. We hebben ook veel gevraagd van onze mensen; extra registratie, extra vragenlijsten, gespreksopnamen maken en die dingen hebben niet meegewerkt. Terugkijkend zou ik dat anders doen; ik zou aan de medewerkers vragen wat zij de belangrijkste elementen uit deze aanpak vinden. Waar word je door geraakt? Waar kun je wat mee? Dan gaan we die invoeren en kijken welke resultaten wij samen kunnen bereiken. We hebben eigenlijk te veel topdown van de collega’s gevraagd. Dat is echt mijn grootste les”, zegt Mieke Martens, beleidsadviseur bij de gemeente Alphen aan den Rijn.

Maatwerk bieden is volgens onderzoeker Susanne Tonnon van de Hogeschool Utrecht een goede aanpak wanneer gewerkt wordt met beloningen. Dat zegt ze mede op basis van onderzoek in Alphen aan den Rijn. “De cliënten gaven aan dat ze initieel weerstand voelden als ze taken als makkelijk ervaarden, maar een positief gevoel ervaarden als het een moeilijke taak was zich daadwerkelijk hadden ingespannen. Dat pleit ervoor dat je de taken moeilijker maakt of, waar ik zelf voorstander van ben, de beloningen per persoon aanpast.”

Wethouder Han de Jager pleit voor een stevige verankering in de organisatie. “Probeer het zo positief mogelijk te benaderen en zorg voor een stevige visie. Ga vooral aan de slag en stel die visie bij, want die is nooit. Maak het onderdeel van je denken en doen als organisatie.”

Toegangsmedewerker Debbie Stoof benadrukt dat de implementatie van Mobility Mentoring® tijd nodig heeft. “Intervisiemomenten zijn heel belangrijk. Voor sommigen is het echt een uitdaging om op zo’n manier te werken.” De input van medewerkers, maar ook van cliënten kan bovendien helpen om de aanpak beter vorm te geven in de praktijk. “Vraag wat ze fijn vinden aan het traject of lastig. Durf naast je cliënt te staan en stel je niet op als alwetende. Geef aan dat je ook wil leren en groeien.”

Meer weten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*