Met een andere bril kijken naar een zekere sociale en financiële toekomst

Leven in armoede en met schulden is een groot maatschappelijk probleem in Nederland. De coronacrisis vergroot deze problemen: we stevenen af op een miljoen huishoudens met problematische schulden. Het duurzaam doorbreken van armoede, schulden en andere sociale problemen vraagt dan ook om grensverleggende oplossingen en innovatieve dienstverlening. Tijdens dit vijfdaagse online congres geven we samen met vooraanstaande experts uit Nederland en de Verenigde Staten invulling aan het sociale verhaal van de toekomst.

Een groot aantal mensen zit financieel klem. Dit heeft verschillende oorzaken, waaronder de effecten van (ongezonde) stress op hun gedrag, motivatie en gezondheid. Maar ook de impact van armoede en schulden op andere leefgebieden zoals hun werk, thuissituatie of sociale relaties, en structurele zaken, zoals tijdelijke contracten en hoge vaste lasten, spelen daarin een rol. Dit heeft niet alleen grote persoonlijke impact, maar zorgt tegelijkertijd voor hoge maatschappelijke kosten. De coronacrisis vergoot de financiële problemen van mensen: naar verwachting hebben we in 2021 te maken met meer dan een miljoen huishoudens met problematische schulden. Bovendien neemt door de huidige omstandigheden de kansenongelijkheid meer en meer toe.

Wat kun je verwachten?
Tijdens deze vierdaagse bijeenkomst krijg je inspiratie, uitwisseling, inzichten en handvatten om ervoor te zorgen dat we met een andere bril kijken naar de toekomst van het sociaal domein. Hoe maken we met elkaar een nieuw sociaal verhaal waarin het gedrag, omstandigheden en vaardigheden van de bewoner centraal staan? En houden we dan rekening met de toekomstige ontwikkelingen op verschillende thema’s zoals wonen, gezondheid, werk, technologie en onderwijs?

Programma
Ons programma biedt de mogelijkheid om lezingen bij te wonen van vooraanstaande wetenschappers en baanbrekende futurologen uit de Verenigde Staten (in het Engels), waaronder CEO van EMPath Elisabeth Babcock, journaliste en schrijfster Mary O’Hara en professor in toegepaste innovatie Luke Tate.

In aansluiting daarop gaan we met Nederlandse experts in gesprek over onderstaande thema’s:

  • Toekomst van werk en technologie: hoe zorg je ervoor dat mensen de juiste vaardigheden hebben om weerbaar te zijn op de arbeidsmarkt? Met Annelies Spork (House of Skills)
  • Toekomst van wonen en gezondheid: hoe zorg je voor integraal beleid waarin de mens en hun gedrag centraal staat? Met Suzan Daamen (Uitvoeringsbrigade)
  • Toekomst van educatie: hoe ga je kansenongelijkheid en achterstanden binnen het onderwijs tegen? Met Dolf van Veen (NCOJ) – (ovb)

Bekijk het volledige programma in het blokkenschema.

Waar en wanneer?
Het congres vindt plaats in een online congresomgeving van dinsdag 6 oktober t/m vrijdag 9 oktober. De specifieke tijden en het programma vind je in het blokkenschema. Het is ook mogelijk om een deel van het programma bij te wonen. Bovendien krijg je als deelnemer achteraf toegang tot de video’s van alle onderdelen (mogelijk ook met Nederlandse ondertiteling).

Let op: een deel van het programma valt in de avond vanwege het tijdsverschil met Boston. Vanaf 18:00 is het programma dan ook in het Engels. In het Nederlandse programma reflecteren wij op de Engelse lezingen. We maken ook een eindverslag, waarin we de belangrijkste opbrengsten delen.

Voor wie?
Iedereen die werkt aan het aanpakken van armoede en schulden en andere sociale problemen, zoals bestuurders, beleid- en praktijkprofessionals in het sociaal domein. Maar ook professionals uit andere domeinen, zoals woningcorporaties, zijn van harte welkom.

Kosten
De kosten zijn 165 euro per persoon, exclusief 21% btw.

Ben je lid van het Nederlandse Mobility Mentoring® netwerk? Meld je dan hier aan. Je betaalt 200 euro, inclusief de netwerkbijeenkomst. Bovendien krijg je twee kaarten per organisatie gratis.
Nog geen lid? Lees hier meer over ons aanbod.

 

Bestemd voor leden