Doorontwikkeling is bij Mobility Mentoring® cruciaal. Dat geldt ook voor de training. Daarom volgden zowel trainers als professionals die al getraind zijn begin mei een tweedaagse Mobility Mentoring® Essentials Training. Stephanie Brueck-Cassoli, Director of Curriculum & Instruction bij EMPath, kwam over uit Boston en gaf de originele training van EMPath. Dat gaf veel waardevolle input voor de ontwikkeling van de training die we in Nederland geven. Zowel voor het aanscherpen van de inhoud als voor het opfrissen van de trainersvaardigheden.
“Mobility Mentoring® is a way of being, not just a tool.” Zo opende Stephanie Brueck-Cassoli, Director of Curriculum & Instruction bij EMPath de Mobility Mentoring® Essentials training die zij gaf aan de Nederlandse trainers. Stephanie is een echte expert; zij ontwikkelt de trainingen, geeft de trainingen zelf en is ook nog werkzaam als Mobility Mentor. De training die we in Nederland geven is geïnspireerd op de Amerikaanse training. Maar toch leggen ze daar weer andere accenten. Door de Amerikaanse training helemaal te volgen kregen we de kans om een vergelijking te maken tussen de Amerikaanse training en de Nederlandse. Zo besteden wij in de Nederlandse training veel tijd aan de theorie achter Mobility Mentoring®. EMPath besteedt bijvoorbeeld meer tijd aan coaching op de growth mindset – het herkennen van stereotypen en aannamen. In de training van EMPath gaat ook veel tijd naar selfcare en aandacht voor het stellen van je eigen grenzen als professional. In Nederland lijken we al veel stappen te hebben gezet hierin, maar dit is een onderwerp waar we in de training minder aandacht aan schenken. Met al deze input kunnen we ook de Nederlandse training verder ontwikkelen met het Mobility Mentoring® Netwerk.
Trainersvaardigheden
Na deze inhoudelijke tweedaagse training werkte de groep vrijdag 10 mei aan hun trainersvaardigheden. De deelnemers oefenden met onderdelen die tijdens de training aan bod kunnen komen, zoals diverse groepsdynamieken en het omgaan met kritische vragen.
Praktijkprofessionals Jennifer Ramkisoen, Straathoekwerker bij de GGD Zaanstreek Waterland, en Karin Tecla, toegangsmedewerker bij gemeente Alphen aan den Rijn deden ook mee aan de training. Zij werken al geruime tijd met Mobility Mentoring® met veel plezier. Alphen aan den Rijn startte in 2017 met Mobility Mentoring®-informed werken en gemeente Zaanstad is samen met GGD Zaanstreek Waterland sinds 2018 actief met de aanpak. Jennifer en Karin zijn nu ook opgeleid om de Mobility Mentoring® training te geven. In hun trainingen brengen zij hun praktijkervaring mee. Dat is van grote waarde voor alle gemeenten en organisaties die met Mobility Mentoring® willen werken.