Innovatie-Award voor vernieuwende aanpak Groningse buddy’s

“Eigen regie van de deelnemer, maatwerk en (zelf)vertrouwen, daar gaat het om”

In een aantal Groningse wijken worden minimahuishoudens intensief ondersteund door buddy’s. Dit zijn zorgvuldig geselecteerde vrijwillige professionals met ervaring in armoede die onder meer werken aan het verbeteren van geldzaken, gezondheid en welbevinden en het verhogen van participatie. De Mobility Mentoring® aanpak is daarvoor hun belangrijkste gereedschap. Vorig jaar ontvingen de buddy’s de Innovatie-Award van het netwerk voor hun vernieuwende aanpak. "Eigen regie van de deelnemer, maatwerk en (zelf)vertrouwen, daar gaat het om. Leven in plaats van overleven", vertelt Marloes de Bie, projectleider van het project Kansrijk Oost.

In de Groningse wijken Beijum, Lewenborg, Selwerd en De Wijert werken buddy’s vanuit het DNA van de wijk aan armoedepreventie en -bestrijding, het verbeteren van gezondheid en welbevinden en het verhogen van participatie en/of uitstroom naar werk. De buddy’s zijn zorgvuldig geselecteerde vrijwillige professionals met ervaring in armoede. Aan elke buddy wordt een vaste medewerker van een WIJ-team gekoppeld, net als vaste contacten bij ketenpartners als Werk & Inkomensdienstverlening en de Groninger Kredietbank van de gemeente. De aanpak Mobility Mentoring® en Positieve Gezondheid zijn het gereedschap van de buddy. Zo raken ze alle aspecten van iemands leven, zoals wonen, gezondheid, geldzaken, opvoeding, werk, opleiding. Essentieel is ook het gebruik van doel-actieplannen waarmee kleine, overzichtelijke, haalbare doelen gesteld worden, gebaseerd op de vraag ‘wat wil jij?’.

“Eigen regie van de deelnemer, maatwerk en (zelf)vertrouwen, daar gaat het om”

Maatwerk, stressreductie, eigen regie en integraal werken staan centraal in deze projecten, bekend onder de naam ‘Kansrijk Groningen’. Het succes zit in een buddy die één of meer deelnemers intensief begeleidt. Dat begint met het oplossen van problemen die heel veel stress geven. Rust en ruimte creëren en dan verder kijken. De vraag ‘wat wil jij’ is altijd het belangrijkste in het begin van de gesprekken. Deelnemer en buddy maken samen een plan waarmee je kleine, haalbare doelen stelt. Projectleider Marloes de Bie: “Eigen regie van de deelnemer, maatwerk en (zelf)vertrouwen, daar gaat het om. Wij proberen mogelijk te maken wat de deelnemer wil, ook al lijkt het soms veel of lastig. Door het zo te doen maken deelnemers vaak veel grotere stappen dan ze in het begin voor mogelijk hielden. Meer dan de helft volgt nu een (vervolg)opleiding of heeft betaald werk. Dat is geen moeten maar willen. Bij anderen zien we dat ze meer zelfvertrouwen en vooral meer rust hebben gekregen. Leven in plaats van overleven.’

“De buddy’s zorgden voor baanbrekende vernieuwing met Mobility Mentoring®”

 Voor deze vernieuwende manier van werken ontvingen de buddy’s eind vorig jaar de Innovatie-Award van het Mobility Mentoring® Netwerk Nederland. Volgens de jury hebben zij laten zien dat zij met behulp van Mobility Mentoring® voor baanbrekende vernieuwing hebben gezorgd. Tijdens de Amerikaanse Exchange Convening vertelden Marloes de Bie en de buddy’s over hun werk in de praktijk, hun dilemma’s maar ook over hun mooie momenten met de deelnemers. Ook de Amerikaanse leden waren zeer onder de indruk van hun ontroerende verhalen en innovatieve aanpak. Het verhaal van buddy Maryan werd zelfs benoemd als hoogtepunt in de afsluitende boodschap van EMPath.

Lees hier het hele juryrapport.

Een aantal voorbeelden van de resultaten:

      • Beijum en Lewenborg hebben al zes deelnemers werk gevonden en zij zijn daarmee volledig of voor een groot deel uit de bijstand.
      • Zes anderen volgen een opleiding op MBO- of HBO-niveau.
      • Per jaar wordt hiermee soms wel 50.000 euro per deelnemer bespaard omdat er geen kosten meer zijn voor incasso’s, deurwaarders, huisuitzetting, WMO, GGZ en JGZ.
      • Vijf buddy’s hebben ook zelf in of dankzij het project betaald werk gekregen

Sinds dit jaar is Groningen ook van start met een eigen ‘Buddy-Academie’. Marloes de Bie: “Ik vind het prachtig dat de Buddy Academie nu begint. Nieuwe buddy’s worden daar getraind en begeleid door ervaren buddy’s. Daarmee leggen we een stevig fundament onder de hele aanpak om armoede te bestrijden en mensen de regie over hun eigen leven terug te geven. De kennis die buddy’s onderweg opdoen, geven ze weer door aan de volgende lichting. Ik vind het ook belangrijk dat buddy’s zelf ervaringsdeskundig zijn. Ze zijn goed opgeleid in hun eigen vak maar weten ook hoe het is om in armoede te leven, ze spreken dezelfde taal.”

Met dank aan de buddy’s: Marloes, Caroline, Selima , Esmeralda, Maryan, Miranda, Judith, Danette, Ingrid
en Natalia (zij staat niet op de foto). 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*