‘Chronische stress werkt verlammend op ons vermogen problemen op te lossen en doelgericht te werken.’ Dat is een van de belangrijkste uitgangspunten van Mobility Mentoring®: een brede coachingsaanpak van social work organisatie Economic Mobility Pathways (EMPath) uit Boston, op basis van inzichten uit de (hersen)wetenschap.
Mobility Mentoring® ondersteunt non-profit organisaties en gemeenten bij een effectieve aanpak van financiële en sociale problemen bij hun inwoners, gericht op het structureel verbeteren van hun (financiële) situatie. Met aandacht voor de samenhang tussen de verschillende leefgebieden van de inwoner, de effecten van stress en met oog voor de mens - hun leefsituatie en gedrag.
Wat is Mobility Mentoring®?
Mobility Mentoring® ondersteunt non-profit organisaties en gemeenten bij een brede aanpak van de financiële en sociale problemen bij hun inwoners, gericht op het structureel verbeteren van hun (financiële) situatie. In de aanpak is er specifiek aandacht voor de samenhang tussen de verschillende leefgebieden. Sommige doelen kunnen pas worden bereikt als anderen zijn behaald. Het gaat dus om een brede, integrale aanpak waarin niet alleen wordt gekeken naar het vinden van betaald werk dat voldoende oplevert om van rond te komen, maar ook naar leefgebieden die daarmee samenhangen.
Met Mobility Mentoring® werken professionals samen met inwoners (en hun gezinnen) aan een structurele verbetering van hun leefsituatie. Daarin krijgt de deelnemer steeds meer eigen regie. De inwoner werkt bijvoorbeeld aan betaalbare huisvesting, stabiele zorg voor kinderen, voldoende opleiding en een goede gezondheid. In de begeleiding zet de professional de inwoner, hun leefsituatie, gedrag en vaardigheden, altijd centraal en er is specifiek aandacht voor de effecten van (ongezonde) stress.
Waarom Mobility Mentoring®?
Een groot aantal mensen en gezinnen zit financieel en sociaal vast door problemen op verschillende leefgebieden. Bijvoorbeeld door schulden, een onzeker inkomen door tijdelijke of flexibele contracten, het ontbreken van werk, gezondheidskwesties of moeilijkheden in relaties. De problemen worden vaak versterkt door de gevolgen van (ongezonde) stress op het gedrag van mensen. Schaarste door armoede, schulden of andere sociale problemen, leidt tot chronische, ongezonde stress. En dat heeft invloed op de hersenen, het gedrag en de vaardigheden van mensen. Mensen met chronische stress gaan meer bij de dag leven, zijn minder goed in staat om doelen en prioriteiten te stellen, problemen op te lossen, emoties te reguleren en strategieën te ontwikkelen voor als het tegenzit.
Deze (wetenschappelijke) inzichten zijn de basis voor de integrale aanpak Mobility Mentoring®, waarin de mens en hun gedrag centraal staat, er aandacht is voor de effecten van (ongezonde) stress en de problemen in samenhang worden aangepakt.
Wat levert Mobility Mentoring® op?
Mobility Mentoring® helpt non-profit organisaties en gemeenten bij het structureel verbeteren van de (financiële) situatie van hun klanten of inwoners. Dankzij Mobility Mentoring® krijgen zij weer grip op hun leven en hebben zij de veerkracht en vaardigheden om weer duurzaam mee te doen in de maatschappij. Organisaties en professionals krijgen inzicht in de vooruitgang en de opbrengsten van de aanpak. Een aantal voorbeelden van (mogelijke) resultaten:
• Het jaarlijkse internationale ledenrapport van EMPath
• Factsheet indicatieve kosten-baten analyse Mobility Mentoring®
• Factsheet onderzoek pilot Mobility Mentoring® in Alphen aan den Rijn
• Uitreiking I-Awards: voorbeelden van hoe leden en hun organisaties verschil maakten met Mobility Mentoring®
