“De manier waarop we werken, moet drastisch veranderen”

Tot genoegen van vele aanwezigen liet Dr. Beth Babcock haar gezicht veelvuldig zien op het jaarcongres Mobility Mentoring®. De grondlegger van Mobility Mentoring® benadrukte het succes van haar integrale programma om armoede en schulden aan te pakken. Ook deelde ze haar meest recente inzichten over de kracht van verwachtingen en de relatie met gezondheid.

“Inzichten uit de hersenwetenschap kun je gebruiken om de bewegingsvrijheid te vergroten van mensen die in armoede leven.” Dat beschrijft Beth Babcock in haar nieuwste rapport ‘Harnessing the Power of High Expectations’. Die inzichten kunnen een grote verandering brengen voor onze maatschappelijke dienstverlening, aldus de CEO van EMPath, de organisatie achter Mobility Mentoring®. En verandering is hard nodig, omdat we eigenlijk al sinds jaar en dag exact hetzelfde doen. “De wereld is heel anders vergeleken met toen ik een klein meisje was”, zegt Babcock. “Toen was een baan in een fabriek genoeg om een heel gezin te onderhouden. Dat lukt nu niet meer. Daarom moeten we de manier waarop onze organisaties en onze wetten werken de komende twee decennia drastisch veranderen. De oude manier werkt gewoon niet meer.”

Het vuur van Prometheus

In Utrecht haalt Babcock veelvuldig de mythe van de Griekse god Prometheus aan, die het vuur naar de mensen bracht zodat zij zelf een beschaving konden opbouwen. Naar analogie van Prometheus moeten we inzetten op het bekrachtigen van mensen. “Van maatschappelijke dienstverlening naar maatschappelijke ontwikkeling.” En dat betekent volgens Babcock een transformatie van het managen van mensen als cases, naar het coachen van het individu. Het gaat Babcock bijvoorbeeld erom dat we mensen aanmoedigen hoge doelen te stellen. “Het is best gek om iemand in de ogen te kijken en te zeggen ‘ik weet dat je dit kan’, terwijl je weet dat slechts 25 procent van de mensen een soortgelijk doel behaalt. Maar uit onderzoek blijkt dat hoge verwachtingen scheppen zo’n 30 procent verschil kan maken. Door dat te zeggen, vergroot je dus hun kans op succes. Stoppen met roken, afvallen, schulden verlagen, een baan krijgen of een stapje hoger komen: bij EMPath zagen we dat dit met deze coachmethode bij 83 procent van onze cliënten wél lukte.”

In haar presentatie laat Babcock zien welke aspecten belangrijk zijn bij die omslag van casemanager tot coach. Bijvoorbeeld het stimuleren van een growth mindset en routinematig doelen stellen. “Wiskundigen worden niet geboren met wiskundige kennis, die kennis hebben zij ontwikkeld. Zij bepalen het doel en groeien naar dat doel. Die kracht van de wens tot ontwikkeling moeten we benadrukken.” Volgens Babcock transformeert het principe van het vuur van Prometheus de manier waarop onze organisaties werken. “Op een manier die beter aanvoelt, maar ook wetenschappelijk bewezen hogere effecten oplevert. Let op: het is geen eenvoudig recept volgen. We moeten door een wetenschappelijke lens kijken naar onze manier van werken en verbeteringen aanbrengen, zodat de mensen om wie we geven écht hun situatie kunnen veranderen. Doen we dat niet, dan volgt voor hen nóg meer stress, wat het hen nóg moeilijker maakt om hun situatie te veranderen.”

  • Een film van de volledige lezing van Beth Babcock op het Mobility Mentoring® congres is exclusief voor leden te zien in de bibliotheek.

Meer lezen

Dr. Beth Babcock, CEO van EMPath, schrijft in haar laatste paper over de kracht van het scheppen van hoge verwachtingen bij het begeleiden van mensen in armoede. Lees hier de korte samenvatting van haar paper of bekijk het volledige rapport ‘Harnessing the Power of High Expectations’.

Bekijk ook de presentatie van Babcock tijdens het Mobility Mentoring®-congres in Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*