Dankzij fietsproject van Bindkracht10 komen mensen weer in beweging

“Het geven of opknappen van fietsen betekent dat mensen weer in beweging komen, op meerdere leefgebieden.”

Zonder geld, geen vervoer. Met het fietsproject van welzijnsorganisatie Bindkracht10 krijgen mensen die weinig te besteden hebben een opgeknapte of tweedehands fiets. Zo komen mensen weer in beweging op meerdere leefgebieden. De aanpak en het fietsproject groeit en krijgt veel waardering. Ook van het Mobility Mentoring® Netwerk, die de Innovatie-Award gaf aan dit vernieuwende project. Arlette van der Gun, als financieel coach de initiatiefnemer en nu projectleider van onder meer het project positieve prikkels bij Bindkracht10, vertelt meer over de krachtige verbindingen die dit project mogelijk maken.

Al jaren werken de financieel coaches van Bindkracht10 vanuit het gedachtegoed van Mobility Mentoring®. De gevolgen van de financiële problemen zien zij dagelijks in de praktijk. “We zien de effecten van chronische stress, bijvoorbeeld op het vermogen om problemen op te lossen. En we zien dat mensen vastlopen op verschillende leefgebieden. Zo zagen we dat inwoners die weinig te besteden hebben, lastig vervoer kunnen bekostigen. En het ontbreken van vervoer zorgt vaak weer voor extra stress en vastlopers op andere pijlers. Bijvoorbeeld als mensen de trein of bus naar een sollicitatie niet kunt betalen. Of zoals we in de praktijk zagen als hun fiets stuk is en zij hun kinderen niet weg kunnen brengen  naar school of een uur moeten lopen naar de psycholoog.”

“We zien mensen die weer werk vonden en weer actief meedoen” 

Dit was voor Arlette en Winny de aanleiding om met het fietsproject te starten. Dat is onderdeel van een bredere coachingsaanpak met positieve prikkels. “We geven ook wel andere beloningen, zoals bioscoopkaartjes, boodschappen bonnen of muntjes van de ijssalon. Dat helpt ook voor de motivatie bij zware schuldtrajecten. We kijken zoveel mogelijk welke belemmeringen we weg kunnen nemen. Wat daar voor nodig is. Het geven of opknappen van fietsen betekent dus veel meer. Het betekent dat mensen weer in beweging komen, op meerdere gebieden. Iemand kon weer gaan toeren met vrienden en zijn hoofd leegfietsen met een opgeknapte racefiets. Een vader met MS kon zijn zoon weer naar school brengen dankzij een e-bike die we hem gaven. En we zien mensen die weer werk vonden en weer actief meedoen.”

Arlette van der Gun met de Innovatie-Award (lees hier het juryrapport)

“Voor het bekostigen keek ik naar het lokale bedrijfsleven” 

De kracht van Bindkracht10 en van professionals als Arlette zit in het leggen van de verbindingen. En dat is te zien in hun aanpak en projecten. Voor het fietsproject zocht Arlette een sponsor. “We hadden een heel mooi fietsplan gemaakt: groen, duurzaam én sociaal. Bij ‘De uitdaging’ in Nijmegen konden we ons project pitchen. Hierdoor kregen we een mooi bedrag voor de doorontwikkeling van het project. Maar voor het bekostigen van de uitvoering ben ik gaan kijken naar het lokale bedrijfsleven. NXP, heeft in Nijmegen een vesteging en was erg enthousiast over de plannen en is nu onze hoofdsponsor. Hun medewerkers zamelen ook tweedehandsfietsen in, bieden opslagruimte en geven steun waar nodig. Fietswinkel Bikewerk knapt de fietsen op of repareert fietsen. Dat zijn echte vakmensen. En het is tegelijkertijd een sociale werkplaats waar ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opleiden.”

“We proberen steeds nieuwe verbindingen te maken”

Het fietsplan is een succes. Er zijn sinds 2020 al honderden fietsen opgeknapt en gedoneerd. “En we proberen ook weer nieuwe verbindingen te maken. We organiseren inzamelacties, bijvoorbeeld op scholen. We zien mensen groeien door dingen te doen. Door te participeren en in beweging te komen. We werken ook samen met participatiecoaches bij gemeente. We proberen ook die koppeling steeds beter te maken. Collega’s van de gemeente kunnen bij ons bijvoorbeeld ook een aanvraag doen als zij positieve prikkels willen inzetten.”

“Zorg ervoor dat je goed contact houdt met je netwerk”

Als tip geeft Arlette mee om de samenwerking met het lokale bedrijfsleven te zoeken. “Dat heeft veel opgeleverd. “We werken tegenwoordig samen met het huis van compassie en Quiet voor meer ontmoeting. Dit voorjaar willen we allerlei activiteiten opzetten zoals (puzzel)fietstochten met het fietscafé openen als sociale ontmoetingsplek. En onze sponsor NXP wil nu met Kerst ook iets sociaals doen voor de stad. Zo is er een bioscoopzaal gereserveerd op kerstavond waar de kinderen van onze kinderactiviteiten met hun ouder naar toe mogen. En voor eenzame ouderen in de stad wordt hun bedrijfskantine omgetoverd tot kerstdiner. Voor de ouderen die er naar toe gingen was het al interessant om op het normaal zo gesloten NXP terrein te komen. Bij grote bedrijven is het belangrijk dat je zorgt voor een goede ingang hebt. Kortom: zorg ervoor dat je goed contact houdt met je netwerk en kijk wie waar wat in kan betekenen. En dan gewoon erop af. Wel met een goed verhaal dat bij jou én het bedrijf past.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*