Studiereis Boston dag 4 en 5: bruikbare inzichten uit de wetenschap

Na drie intensieve dagen, waarop onze leden van het Mobility Mentoring® Netwerk leerden van EMPath, van elkaar en van andere leden, sloten we de studiereis af met een tweedaags congres ‘Disrupting poverty’. Wetenschappers vanuit uiteenlopende disciplines deelden hun laatste onderzoeken, ideeën en innovaties. Allemaal met het oog op het verbeteren van sociale dienstverlening en het aanpakken van armoede. Welke sprekers van de afgelopen dagen zijn het meest interessant voor onze leden?

1. Chuck Collins Director program on inequality, institute of policy Studies, auteur van het boek Born on third base, waarin hij o.a. beschrijft hoe hij op 26 jarige leeftijd zijn familie fortuin weggeeft, sprak over The stories that justify inequality and poverty:

Uit de armoede komen gaat niet alleen over geld. Het gaat over familie stabiliteit, financiële vaardigheden, sociaal kapitaal en educatie. Mensen uit gezinnen met een kleine portemonnee hebben vaak ook op deze vlakken minder kansen dan anderen. Vaak wordt het succes, van mensen of afwezigheid daarvan, verbonden aan de inzet en doorzettingsvermogen. Daarbij wordt onderschat hoeveel voorsprong mensen hebben die uit stabiele, rijkere gezinnen komen. Onderdeel van het doorbreken van de stereotypen rondom armoede is het erkennen en herkennen van die sociale voorsprong. Het is een mythe dat iedereen krijgt wat hij of zij verdient. Als dat je dominante verhaal blijft gaat er niks veranderen.

2. David Ellwood Phd Harvard Kennedy school, US partnership on mobility from poverty sprak over Thinking deep and thinking Big. Ellwood bespreekt vijf factoren die essentieel zijn om mensen richting economische zelfredzaamheid te bewegen:

  • Change the Narrative: Verander de stereotypen van mensen in armoede. Werk aan een growth mindset.
  • Access to Jobs: Toegang tot betaald werk.
  • Your zipcode is not your destiny: Waar je geboren wordt, bepaalt niet waar je kan komen.
  • Empowerment in service: Zorg voor een op kracht gerichte benadering in de dienstverlening aan mensen.
  • Data is an essential part: Weet wat je doet, wat werkt en hoe je hiervan kan leren.

 

3. Diana Elliot PhD Senior associate Urban Institute over Policies to lessen income inequality:

Diana sprak over haar onderzoek naar de werkzame elementen van diverse armoede-interventies in Amerika. Haar advies was; erken de verschillen in uitdagingen en krachten van families in armoede. Er is geen one size fits all aanpak. Zorg voor een wrap around approach, waarbij je kijkt naar de concrete drempels die dit gezin ervan weerhouden om vooruit te komen, en neem deze drempels weg. Hierbij is het ontzettend belangrijk om de samenwerking te zoeken met andere organisaties. Bijvoorbeeld: werk samen met een kinderdagverblijf als je jonge moeders wilt begeleiden naar een opleiding of baan, zodat de moeder zich geen zorgen meer hoeft te maken over opvang voor haar kind.

4. Daniella Rin Hover, ervaringsdeskundige en deelnemer aan de documentaire Broken Places:

Haar boodschap: probeer iemand te zien zoals hij/zij zichzelf ziet. Iedereen gaat uit van stereotypen en vooroordelen. Misschien heeft iemand weinig geld, maar deze persoon hoeft zijn/haar leven niet als arm te ervaren. Wees oprecht geïnteresseerd in iemand.
Sommige mensen zijn veerkrachtiger dan anderen. In haar leven heeft ze veel kracht gehaald uit haar relatie met haar opa. Niet iedereen is ervan overtuigd dat zijn situatie te veranderen is. Probeer dan toch de trigger te vinden om iemand in te laten zien tot wat hij in staat is.

5. Beth Babcock, MCRP, PhD, President & CEO of EMPath over de ontwikkeling die organisaties moeten doorstaan om succesvol mensen uit de armoede te bewegen. Beth roept om een revolutie in onze organisaties door te voeren. Daarbij zijn de volgende factoren van groot belang:

  • Creëer een omgeving waarin er ruimte is voor welbevinden en self-care.
  • Promoot een growth mindset en zorg voor hoge verwachtingen in alle facetten van de organisatie.
  • Verrijk de organisatie met het andere verhaal waarin je een positief alternatief presenteert (‘counter narrative’)
  • Maak gedragsleer een integraal onderdeel van de ontwikkeling van programma’s en processen.
  • Zorg ervoor dat doelen stellen een vanzelfsprekend onderdeel wordt binnen alle lagen in je organisatie
  • Op alle niveaus in je organisatie maak je gebruik van data die gekoppeld is aan je doelen en je strategie.
  • Verschuif je uitvoering van human services naar human development.
  • Zoek verbinding op de scheidslijnen van beleidsdomeinen.
  • Zoek de samenwerking door uit je koker te komen.
  • Ga op zoek naar kansen op nieuwe en onbekende gebieden.

 


Deze week bezoeken 25 leden van 11 verschillende organisaties het Mobility Mentoring® congres in Boston. Zij krijgen daar niet alleen de laatste wetenschappelijke inzichten en strategieën voor de aanpak van armoede en schulden, maar EMPath verzorgt ook een aanvullend programma. Een mooie kans om samen meer te leren, van EMPath en van elkaar, en zo te zorgen voor een optimale doorontwikkeling van het Mobility Mentoring® netwerk en de aanpak in Nederland, maar ook om inspiratie en kennis op te doen op het gebied van jeugd, gezondheid en andere sociale issues. De komende dagen delen we graag de belangrijkste inzichten, ervaringen en lessen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*