In verbinding met laaggeletterden dankzij toolkit en praatplaten

In Nederland zijn ongeveer 2,5 miljoen mensen die hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Laaggeletterdheid kan langdurige armoede en geldproblemen versterken. Professionals die Mobility Mentoring® informed werken komen in hun dagelijkse praktijk dan ook vaak in contact met laaggeletterden. Om deze groep goed te ondersteunen is duidelijke en eenvoudige communicatie cruciaal. Onlangs ontwikkelden we daarom samen met Stichting Lezen en Schrijven een visuele variant van de Brug naar Zelfredzaamheid® en zijn we bezig met een praatplaat over de invloed stress. Maar ook samenwerkingsverband Schouders Eronder wil deze groep beter ondersteunen. Zij publiceerden daarom een toolkit voor professionals om de gesprekken met laaggeletterden met schulden makkelijker te maken.

“Laaggeletterdheid kan langdurige armoede en geldproblemen versterken”, benadrukt Schouders Eronder in hun nieuwsbericht. “Omdat laaggeletterden vaardigheden missen om hun budget te beheren, komen ze vaker dan anderen in de schuldhulpverlening terecht. 50,3% van cliënten met financiële problemen valt in de risicogroep voor laaggeletterdheid. Het begrijpen van brieven, het invullen van formulieren, het zoeken van informatie op het internet en het betalen van rekeningen is voor hen een uitdaging. Deze groep heeft meer tijd en begeleiding nodig. Het is noodzakelijk de communicatie aan te passen en te zorgen voor een toegankelijke dienstverlening”, aldus Schouders Eronder. En ook voor mensen die leven met chronische stress, door bijvoorbeeld financiële problemen, is duidelijke en begrijpelijke communicatie ook extra van belang. Chronische stress zorgt er namelijk voor dat informatie verwerken ingewikkelder wordt.

Toolkit ‘Blijf in verbinding met laaggeletterden’
Schouders Eronder ontwikkelde samen met Stichting Lezen en Schrijven, Pharos en Flatlands een toolkit die professionals, zoals schuldhulpverleners, ondersteunt in gesprekken met laaggeletterden met schulden. Hierin vind je onder meer (achtergrond)informatie over laaggeletterdheid en praktische tips. Het bevat ook losse kaarten met iconen (pictogrammen) die kunnen helpen om afspraken te maken en de schuldhulpverlening eenvoudiger uit te leggen.

De toolkit, handleiding, losse kaarten en iconen zijn gratis digitaal beschikbaar. Professionals kunnen de kaarten en iconen uit de toolkit downloaden en printen voor gebruik in hun eigen praktijk. De iconen dienen als visuele ondersteuning van teksten. Ze kunnen worden toegevoegd aan materialen, zoals afsprakenkaarten, (intake)formulieren of overeenkomsten.


Tekeningen Bindkracht10
Bindkracht10 (ook lid van het Mobility Mentoring® netwerk) ontwikkelde een aantal tekeningen om bepaalde situaties beter uit te leggen in een gesprek. Bijvoorbeeld over het ordenen van je administratie, hoe het werkt met deurwaarders en wat een stabilisatietraject is.

Meedenken praatplaat stress
Samen met Stichting Lezen en Schrijven zijn we bezig met de ontwikkeling van een praatplaat over stress. Deze is bedoeld als ondersteuning bij de gesprekken over de effecten van stress met de deelnemers van Mobility Mentoring®, of met andere inwoners die zich met diverse sociale problemen melden bij de gemeente. Het eerste concept is bijna gereed. We willen dit heel graag samen met een paar leden van het Mobility Mentoring® netwerk aanscherpen. Wil jij met ons meedenken? Laat het dan voor 9 juni even weten via info@mobilitymentoring.nl

Word lid
Ben je nog geen lid en benieuwd of de Mobility Mentoring® aanpak ook voor uw organisatie interessant is? Lees hier over ons aanbod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*